Bloggar om resor

Blogg

Olika typer av bloggar har verkligen ökat explosionsartat de senaste åren, och till dessa hör givetvis resebloggar. Resebloggare har därmed blivit viktiga åsiktsbildare, eller så kallade

Flygplansvinge i luften

“influencers”, på den växande resemarknaden. Potentiella kunder till olika resebolag, hotell eller biluthyrningsfirmor läder dessa bloggar, och ofta förlitar man sig mer på berättelser och recensioner som är hämtade ur verkliga livet och återberättat av verkliga människor. Men kan man verkligen alltid lita på att det som står i bloggarna är sanning? Dessvärre inte. i och med att bloggarna är en viktig del av marknadsföringen för olika företag så händer det att bloggarna i fråga får olika fördelar eller rentav ekonomisk ersättning om de skriver om företaget eller produkten i positiv bemärkelse.

Man måste därmed vara väldigt källkritisk om man vill få resetips via en reseblogg. Ofta tänker inte bloggarna på, att på andra sidan skärmen kan det sitta en barnfamilj som kanske behövt ta lån till resan för att kunna förverkliga den, eller som satsat mycket tid och energi på att sätta ihop något som passar alla. Blogginlägget kan mycket väl vara den avgörande faktorn inför beslutet, och har man då bara hittat på hela artikeln, kan det bli tråkigt för den som faktiskt ger sig ut på resan. Som bloggare har man därmed ett enormt ansvar för det man skriver och den känslan som man förmedlar via sina artiklar. De flesta bloggare är faktiskt helt genuina både när det kommer till åsikter och erfarenheter som de delar med sig av, men det finns även ett stort antal bloggare som enbart skriver för ekonomisk vinning. Det är svårt att se skillnad, men ett tips är till exempel att hålla utkik efter mycket sponsrade länkar i texterna som ofta kan vara ett tecken på att bloggaren skriver för egen vinst.

Många bra tips

Semsterartiklar på bord

Bloggar kan dock vara en verkligt bra källa till inspiration inför resan. Till exempel kan man få härliga tips om weekendstäder i Europa som är spännande att besöka. Tänk dock på att läsa en blogg som passar just för era behov. Om ni är en familj som ska resa, kolla efter en blogg som just riktar in sig för familjer eller att resa med barn. Är du ensamstående kan en generell lifestyle-blogg passa, medans kärleksparen kan kika på en mer renodlad reseblogg som kan innehålla artiklar om resor som är mer äventyrliga eller exklusiva. Det finns garanterat en blogg som passar där ute, det gäller bara att hitta rätt! Man kan även läsa recensioner på resesidor om man är osäker på ett resmål eller ett hotell. Dessa recensioner är oftast pålitliga då de skrivs av resenärer som har bokat resan via sidan i fråga. Bloggare ska enligt marknadsföringslagen även märka upp sponsrade inlägg tydligt, men tyvärr följer inte alla dessa lagar. Är du det minska osäker på om artikeln är genuin, så klicka vidare och hitta en blogg som känns seriösare.

palette