Blogga produktivt på rätt ställe

Blogg

En bloggare är i grund och botten en skribent, även om yrket ofta innebär att man också måste ikläda sig en rad andra roller, som fotograf, redigerare, webbdesigner och stylist, för att bara nämna några. För alla skribenter, oavsett genre, är det viktigt att man har en arbetsplats som ger en inspiration och där man kan skriva produktivt. Hur den platsen ser ut, eller var den ligger, varierar från person till person, varför man får prova sig fram tills man hittar den plats där man bloggar bäst.

Det finns dock vissa generella råd man kan följa för att göra processen lättare. När det gäller att hitta en skrivplats som ger en inspiration gör man till exempel bäst i att söka sig till miljöer där man exponeras för det man skriver om. Skriver man om mode hittar man sannolikt inspiration på ett café där man kan trendspana på de som går förbi ute på gatan, om man skriver om böcker kanske man hamnar i rätt stämning om man skriver i ett bibliotek, och om man skriver om växter och trädgård får man utan tvekan inspiration om man sitter sköna utemöbler i sin egen trädgård, omgiven av prunkande grönska.

Det är dock inte bara inspirationen som ska till för att man ska kunna skriva ett bra blogginlägg – man måste också kunna koncentrera sig och hitta fokuset som krävs för att kunna skriva produktivt. Om man hittar bäst inspiration i en högljudd miljö, men kräver ostördhet för att kunna koncentrera sig, kan det därför vara värt att investera i ett par brusreducerande hörlurar. De kan antingen användas för att lyssna på musik som förbättrar ens koncentration eller, om man föredrar tystnad när man skriver, för att bara dämpa ljudet runt omkring en. Skriver man i ett bibliotek har man sannolikt inte något problem med att man blir störd av oljud – där kan hörlurarna snarare fungera för att skapa ett bakgrundsljud där det inte finns något, om man inte tycker om att arbeta i tystnad. Genom att experimentera kan man på detta sätt hitta de förutsättningar som är optimala för att man ska blogga så produktivt som möjligt.

palette