Hur fungerar affiliates?

Blogg

Att driva en egen blogg brukar för de flesta börja med ett visst intresse för något i livet såsom resor, matlagning, mode eller kanske musik. Lyckas du med bedriften att dessutom locka läsare till din bloggsida kommer trafiken att öka, vilket innebär att nya dörrar öppnas.

Vilka dörrar då, tänker du kanske nu – jo, nämligen möjligheter att tjäna pengar på olika sätt!

Prestationsbaserad försäljning – en typ av marknadsföring

Du som sakta men säkert märker ett större intresse för din blogg med ett stigande antal besökare kan med fördel studera möjligheterna till att börja tjäna pengar på din blogg. Ett tips är att ta hjälp från någon som har rätt kunskap för att på bästa sätt lära dig att förstå hur intäktssystemet på nätet fungerar. Idag kan du ta intensivkurser inom relevanta ämnesområden online eller varför inte låta en privatlärare ge dig några matnyttiga kurser inom exempelvis digital annonsering eller liknande?

Prestationsbaserad försäljning på nätet är en typ av marknadsföring som i branschen kallas för affiliatemarknadsföring och innebär att publicister (affiliates) verkar som förmedlare av besökare till en annonsör. Betalningen sker sedan när besökarna uppfyller vad som blivit avtalat mellan publicist och annonsör – till exempel att besökaren genomför ett köp. I en tid där e-handeln ständigt ökar är den här typen av marknadsföring mer aktuell än någonsin.

CPO

Det här är ett frekvent använt begrepp inom affiliatemarknadsföring och syftar till betalningssättet där bloggaren får betalt för varje köp av en besökare på annonssidan. Den här typen av betalning är unikt för affiliatemarknadsföring; annan typ av prestationsbaserad försäljning på nätet brukar använda sig av CPC, som är betalning per click. Även inom andra digitala mediebranscher används CPC som en del av det större annonsupplägget.

Affiliatenätverk

Ett nätverk inom affiliate arbetar med ett särskilt system där annonsörer (till exempel varumärken eller webbutiker) som vill sälja sina produkter matchas med bloggare (affiliates) som vill få intäkter på sitt skrivande. När sedan en försäljning sker genom annonserna på en bloggsida kommer bloggaren att bli belönad via affiliatenätverket som agerar “mellanhand”. Denna typ av nätverk gynnar alla parter eftersom fler annonser finns tillgängliga samtidigt som annonsörer har ett stort utbud av olika ställen att synas på.

Lagar och regelverk för affiliatemarknadsföring

För dig som bloggare (och publicist) är det alltid en fördel att ta hjälp från ett externt affiliatenätverk när det kommer till att hitta rätt annonsörer. Välj gärna något av våra svenska nätverk som har en etablerat position på marknaden och dit de seriösa annonsörerna vänder sig. Beroende på i vilken fack din blogg kategoriseras kan vissa regler variera gällande marknadsföringen. Ett exempel är den nya spellagen som innebär något mer strikt förhållande till reklam för aktörer inom spelbranschen. Se alltid till att hålla dig uppdaterad om branschen och inom den typ av “bloggvärld” du befinner dig.

palette