Hur man blir en bra bloggare

Blogg

Bloggar är webbplatser där personer kan publicera olika inlägg där man kan berätta om till exempel sitt liv i allmänhet, vad man tänker på eller intressanta saker man varit med om.

Vissa startar en blogg enbart för att kunna dela med sig om sitt liv till släktingar och bekanta, men det finns även många som lyckats bli framgångsrika med sitt bloggande och till och med kan ha det som inkomstkälla. Liksom allt annat räcker det inte bara med att ha tur för att bli en framgångsrik bloggare, utan mycket hårt arbete ligger bakom. Men finns det egentligen några sätt som hjälper en att komma igång med sitt bloggande?

Hitta en bra idé samt en målgrupp

Få vill ju läsa en bok som är nästintill identisk med en annan man redan läst. På samma sätt kommer få läsare attraheras av en blogg som liknar en annan man redan följer. Därför är det klokt att finna en unik idé som gör bloggen olik alla andra. Att idén är unik behöver inte betyda att man ska skriva om ett aldrig tidigare använt tema eller ämne, men det är klokt att skriva om saker på ett nytt sätt, som gör att läsare blir intresserade. Det är också klokt att ha en bild av vilken målgrupp man tänker sig attrahera. På så sätt kan man bättre anpassa sitt innehåll och sitt språk till dem man skriver för.

Marknadsför dig själv

En blogg som ingen känner till kommer inte få några läsare. Som bloggare är det därför bra att marknadsföra sig själv även genom andra kanaler, så som sociala medier. Med hjälp av tjänsten ungapped.se kan man på ett enkelt sätt nå många genom sociala medier.

Många bloggare nuförtiden är även framgångsrika på just sociala medier. Genom att till exempel publicera bilder på Instagram kan man locka folk att läsa det senaste inlägget. Den som driver ett Instagramkonto kommer alltså kunna ge folk en snabb inblick i bloggen, nå en mycket större målgrupp och förhoppningsvis locka fler till bloggen.

Börja med att lära dig grunderna

De grundläggande medierna som budskapet i en blogg uttrycks genom är bild och text. Den som har tänkt sig att börja blogga gör klokt i att ha grundläggande kunskaper i att producera dessa. Har man svårt med stavning och grammatik kan man använda sig av ett program som hjälper till med att rätta misstag. Innan man börjar sitt bloggande kan man också öva på att skriva korta och innehållsrika texter som är enkla för folk att förstå.

Det är också bra att bekanta sig med sin kamera och lära sig hur man kan ta bra bilder. Eftersom bloggar är baserade på webben är det bra att lära sig grunderna om hur webbdesign och webbutveckling fungerar.

palette