Livet som bloggare på heltid

Blogg

Hur ens vardag ser ut när man jobbar som bloggare på heltid kan variera enormt mycket beroende på vad bloggen handlar om och vilka sidoprojekt man ägnar sig åt i relation till bloggen. Vissa driver en reseblogg, och tillbringar större delen av sin tid i andra länder och på resande fot, medan andra driver en modeblogg och ägnar dagarna åt att spana in modetrender och kanske arbeta på sin egen kollektion. Några saker har dock alla heltidsbloggare gemensamt.

En sådan sak är att de är egenföretagare, och som sådana har de full frihet att själva lägga upp sin tid och bestämma var och när de jobbar. För många bloggare betyder det att de jobbar mer (i antal timmar) än någon som är anställd. Samtidigt visar studier att egenföretagare, bloggare inräknade, upplever att de arbetar mindre, trots att de faktiskt arbetar mer. Det har sannolikt med just friheten att göra – att de inte behöver rätta in sig efter någon annan utan kan bestämma själva över sin tid, liksom välja vad de vill skriva om och vilka projekt de vill ta sig an. Att jobba som bloggare på heltid betyder ju att man kan tjäna pengar på något man troligen tycker om att göra, och genom att skriva om ett intresse man har. Då är det inte konstigt att man mår bra, trots att man jobbar mycket.

Friheten gör att heltidsbloggare ofta har en ganska oregelbunden vardag, då de kan jobba på kvällen lika gärna som på dagen och vara lediga mitt i veckan lika gärna som på helgen. En fördel med det är att de kan boka in läkarbesök, tandläkarbesök och annat på tider som inte är så populära, vilket gör att väntetiden kan bli kortare. I de fall då man behöver akut vård har man dock ingen fördel – då får man söka sig till samma akutvårdsmottagningar som alla andra. Om man letar efter en mottagning för akut tandvård i Stockholm kan man vända sig till Distriktstandvarden.se.

Något annat som alla heltidsbloggare har gemensamt är naturligtvis att en stor del av deras vardag upptas av att skriva inlägg till bloggen och ta bilder till bloggen. Beroende på vad man skriver om kan bilderna variera från avancerade photoshoots med modeller till att fota vad man äter till lunch med mobilen. Skrivandet sker dock på mer eller mindre samma sätt för alla – på en laptop. Var man skriver kan däremot variera, liksom hur ofta man skriver. Medan vissa bloggare föredrar att skriva en del varje dag, tycker andra bättre om att skriva flera inlägg samtidigt, och sedan lägga in dem på bloggen med tidsfördröjd publicering. Det sistnämnda kan vara ett bra alternativ om man har många sidoprojekt utöver sin blogg, eftersom man då kan dela in dagarna i skrivdagar och projektdagar, vilket gör vardagen något mer strukturerad, även i ett ostrukturerat yrke.

palette