Sveriges största bloggare

Blogg

Genom åren har det kommit och gått många stora bloggare i Sverige. Vissa har långsamt jobbat upp en stor läsarskara genom hårt arbete. Andra har fått en raketkarriär genom en plötslig händelse eller genom att provocera. Några stora namn har hållit sen bloggvärldens begynnelse och håller fortfarande på idag.

Provocerande blondiner

Runt åren 2007-2008 dök tre blondiner i tidiga tonåren upp och började provocera och starta så kallade “bloggbråk” med allt och alla. Dessa är tjejerna Kissie, Dessie och Paow. Stundvis var de vänner med varandra men ibland bråkade de värre än någon annan. Idag har alla tjejerna mognat och växt upp men uppdaterar fortfarande sina bloggar flitigt. Paow, som egentligen heter Paulina Danielsson, har dessutom medverkat i Paradise Hotel Sverige två gånger.

Med fokus på skrivandet

Två tjejer som fått ge ut böcker tack vare bloggarna är Michaela Forni och Sandra Beijer. Båda två har bloggat sen 2005 på olika plattformar, och alltid varit uppskattade för sina långa texter. Michaela har senare arbetat som chefredaktör och gett ut både novellsamlingar och en självhjälpsbok. Sandra har arbetat inom reklambranschen men är idag skribent och har bland annat gett ut två ungdomsböcker. Tjejerna uppdaterar dagligen sina bloggar och varvar outfit- och matinlägg med längre texter om känslor och tankar i livet.

Tio år om andra bloggar

Det har funnits många skvallerbloggar, ofta anonyma, där det helt enkelt skvallrades om kända bloggare. Inspirationen till dessa kommer förmodligen från den hyllade serien “Gossip girl” som handlar om en anonym skvallerblogg.

Det finns dock en blogg som sticker ut i mängden på många sätt. Sedan snart tio år tillbaka drivs bloggen “Bloggkommentatorerna” av Anna-Maria och Mia som kommenterar allt som storbloggarna har för sig. Bloggen har varit populär sedan starten och var tydligt efterlängtad när den startade upp år 2008. Till skillnad från många andra skvallerbloggar fokuserar Bloggkommentatorerna på vettiga diskussioner kring olika samhällsproblem och händelser med bloggare som gemensam nämnare, istället för att fokusera på att tala illa om andra. Här märks det också hur viktigt ett kommentarsfält är i en blogg, utan det hade Bloggkommentatorerna förmodligen inte blivit så stora. Här gör läsarna en stor del av jobbet då diskussionerna fortsätter och många personer har äntligen fått ett forum att samlas och diskutera bloggar i tillsammans.

palette